onsdag 29 juni 2011

Sommar sommar sommar

Nu känns det att det äntligen är sommar och semestertider.
Jag var in till stan och drack kaffe i en härlig trädgård mitt i centrum.
Trädgården var full med folk som njöt utav det varma vädret, glassen och det goda kaffet. Det som slog mig var stadskartor som vilade i några besökares knän och small talk på främmande språk. Turisterna börjar komma hit för att titta på sevärdheter i stan och i våra vackra omgivningar.

Ute på strömmen sprutade fontänerna sitt svalkande vatten över sjöfåglarna som ivrigt simmade omkring.

Folk satt på bänkar utefter strandkanterna i solen med sina glassar och njöt.

En härlig sommarbild.

fredag 17 juni 2011

EN REGNIG DAG

 Imorse kom regnet. Svala vindar sökte sig in i sovrummet och det droppade från taket. Det kändes riktigt skönt efter flera dagar med torka. Min nya regntunna fylldes snabbt och rabatterna efter husväggen fick också äntligen lite vatten.
Dagen innan hade jag varit och träffat gamla arbetskamrater i ett sommarvarmt Örebro med shopping, glass på torget och en svalkande promenad utmed Svartån och slottet.    En härlig dag




Därför kändes det rätt så bra att stanna inne idag och plocka fram för ett storbak.Sagt och gjort, assistenten blev avdammad, ugnen urtorkad och bänken diskad.     Utanför slog regnet mot fönstren, men i köket spred sig doften av gifflar och mjuka kakor medan radion spelade gamla favoriter. En riktigt skön mellandag.             
                Baket blev riktigt lyckat!


onsdag 15 juni 2011

SKILLNAD PÅ DRUVA OCH DRUVA

 I vårt växthus har vi en nyplanterad vindruva. Den är planterad efter alla konstens regler. Den kommer att ge blå druvor står det på etiketten och kanske  redan i år. Det har kommit många nya blad och den ser ut att trivas eftersom den vattnas och sköts om varje dag. Den står i ett hörn längst in i växthuset varmt och vindskyddat.



I min lilla trädgård finns det också en vindruva. Den har kommit dit av misstag förmodligen har jag slängt några kärnor utanför dörren för en tre år sedan och en råkade hamna i rätt jord och  började gro. Den har klarat de sista kalla vintrarnas snöskottning och is. Ingen har brytt sig, men den har kommit tillbaka lika muntert varje år.
I år har den satt igång att växa ordentligt och har därför fått ett stöd att luta sig mot.
Till hösten ska den få en fin plats mot en vägg i trädgården. Få se vad det kan bli för färg på de druvorna, jag har ingen aning. Men jag känner i alla fall att den har gjort sig förtjänt av lite omsorg.

söndag 12 juni 2011

Rapport från växthuset

Klart för skörd
Oj vad det kan växa på ett par veckor.

Vädret har varit fantastiskt hela veckan, kanske i varmaste laget vissa dagar, men då har vi intagit skuggan bakom  huset eller suttit under solparasollen.

Sköna grillkvällar och frukost i trädgården har vi unnat oss i sällskap med en hungrig ekorre, allehanda fåglar och grannens katt.

I trädgården blommor nu pioner och shersmin. Runt den lilla dammen trängs liljor i gult och vitt och guldregnet är fullt med gula hängen efter att ha varit nästan dött förra sommaren. Vi trodde att vi skulle vara tvungna att såga ner
 det men nu räcker det kanske att gallra ut det lite istället.

Växthuset är fullt med sallad, gröna tomater och små gurkor som snart är klara att skördas. Många försådda blommor har vi planterat ut, de sista astrarna får komma ut i landen efter regnet som vi hoppas ska komma snart.

På landet har potatisen stora blad och sommarblommorna ska till att slå ut.
Huvudsalladen som växte i pallkragen  blev kortlivad, den blev uppäten av någon hungrig snigel.

Nu får jag gå över min lilla trädgård igen. Gräset växer och behöver klippas. Klematisen har fått knoppar och liljorna har slagit ut.

Nästa vecka blir det  födelsedagskalas och en tripp till Örebro för att träffa en gammal arbetskamrat. Sedan står Midsommar för dörren. Tänk om man kunde bromsa tiden lite.

lördag 4 juni 2011

NATIONALDAGEN I HUVUDSTADEN

 Nu är det dags att packa väskan för att titta till växthuset. Det har kommit löpande information därifrån att det växer och frodas så nu vill jag se med egna ögon. Det får bli tidig avfärd imorgon innan det blir för varm. Det är skönt att köra tidigt på morgonen innan trafiken sätter igång på allvar.
Här har varit fantastiskt sommarväder de sista dagarna.
Sommarblommorna har börjat komma  och det doftar på kvällarna från kaprifolen i min trädgård.

Det är stora knoppar i rosorna  som ska avlösa solvändorna efter husväggen och i grönsakslandet trängs dill med persilja och sallad. Jag har vattnat på ordentligt, det torkar snabbt i värmen. Kanske att det kommer en och annan skur i veckan. Jag håller tummarna.



De närmsta dagarna  kommer säkert mina kroll-liljor att slå ut. Den ena blommar för första gången. Jag hoppas bara att  liljebaggarna inte går för hårt fram när jag inte är här och plockar bort dem.
Fortsättning följer..

onsdag 1 juni 2011

TAPETVÄXEL

Under några dagar har vi varit på tur i mellansverige.

Kallt, blåsigt men ändå soligt.
Det är en vacker årstid att resa i och mycket att titta på.
Vi har uppehållit oss mellan de stora sjöarna med höga höjder och blommande fält. Rapsen har  slagit ut och man kan se prästkragar i dikeskanterna och midsommarblomster i hagarna.


Hemma igen är det dags igen att klippa gräs och vattna i krukorna på uteplatsen. Några sommarblommor har börjat knoppas och min rhododendron är som allra vackrast nu. De sista förgrodda fröerna ska planteras ut och en del ska till växthuset. Physalisen t.ex.

Rapporten därifrån är som följer:

Vår blå druva har fått nya blad!
Salladen är stor nog att ätas och tagetes också, tomatplantorna blommar och gurkorna kommer så sakta. Mangold och morötter behöver lite mer tid, men sommaren har ju bara börjat. Det som ska blomma i växthuset har satt fart. Lavendel, blomman för dagen och fjärilskrasse.