fredag 22 juli 2011

PUMPAN


                                           Det här kan bli roligt framåt hösten.

Jag berättade för några veckor sedan om den lilla plantan som jag planterade och som visade sig ha oanad växtkraft.

 Det är inte så att den har tröttnat att växa utan tvärt om. Den har ockuperat hela syrenen halva gräsmattan och en bra bit av staketet. Det hänger fruktämnen i syrenen och det ligger på staketet och i gräset.

Jag har inte räknat dem ännu för det bildas nya hela tiden.

Det kan bli en rolig samling.

torsdag 21 juli 2011

ETT KÄRT BESÖK


         Idag har det varit ett skönt väder för lite trädgårdsputs tyckte jag.



 Längst ner i min lilla trädgård mot planket har jag ett björnbär  som har blommat mycket och som nu har börjar sätta bär. Framför det har blommorna fått växa vilt mest höga malvor. Det var dags att klippa ner de lite så att björnbären skulle få mer sol och hinna mogna tänkte jag . Men jag drog undan saxen snabbt när jag upptäckte den lilla krabaten som låg och sov intill husväggen.


                     

Jag hade inte hjärta att fortsätta med gallringen utan gick snällt bort ur rabatten. Få se om jag kan jobba vidare imorgon eller om han har tagit det här stället som sin permanenta sovplats.

tisdag 19 juli 2011

UTSIKT FRÅN MIN SOLSTOL





Äntligen är solen tillbaka efter nästan 50 mm regn de sista dagarna.

Jag passade på att njuta av stunden med nybryggt kaffe, inköpt Aftonblad och radion tyst inställd på sommarprogrammet, som ibland överröstades av  svalorna som ivrigt kretsade runt huset.

Det blev några sköna timmar i solen.

 

måndag 18 juli 2011

HEMMA IGEN

                      Nu har vi varit ute och luftat våra pass några dagar.

En härlig resa över Östersjön i solsken och med svaga vindar. Resans mål, Riga var en trevlig överraskning. Full av lummiga parker, en bilfri gammal stadskärna, stora kyrkor  och många små torg med en trevlig kommerse av blandade hemslöjdsprodukter.

Vi hann med  att promenera genom staden ta en fikapaus och äta en lätt lunch innan det var dags att gå ombord igen.

 Båten hade mycket att erbjuda allt från trevliga restauranger, en pub med en duktig trubadur och naturligtvis butiker för alla köplystna medresenärer inkl. oss.

                      Väl hemma igen var det hög tid att vattna igenom växthuset och långrabatterna. Inget regn hade det kommit under vår "lillsemester"


 I växthuset har det vuxit ordentligt de sista veckorna en del plantor har försökt att ta sig emellan glasrutorna  i taket och lyckats.

De första tomaterna har vi njutit av direkt på plats, andra har vi ätit i sallad tillsammans med minigurkor och blandade salladsblad.

 
Physalisen har satt fart, hoppas att den hinner att blomma och sätta frukter. Vår lilla druva har också vuxit några decimeter. Den ser ut att trivas där den står.

Utanför i trädgården blommar rosor i blandade färger och en stockros har också just slagit ut.
Den skulle ha varit röd och dubbel, men är istället nästan svart och enkel. Väldigt speciell. Vi väntar på stockros nummer två. Den ska också vara röd och dubbel. Få se vad det blir av den??

fredag 8 juli 2011

LITEN UTLANDSTRIPP

 

Nu ligger väskan packad på sängen och väntar på avresan imorgon.

Det får bli en vecka i kungliga  huvudstaden med avbrott av en liten sjötripp i mitten av veckan.

Jag var vid Göta kanal i veckan och tittade på alla båtar som tagit sig hit för att gå den långa vägen mellan Mem och  Göta älv i stilla mak.   Det var många utländska flaggor som vajade i aktern på båtarna.



Vår båt kommer inte att gå i stilla mak. Den korsar Östersjön på 15 timmar.
På den tiden kommer  vi att hinna med att äta lite gott och sova några timmar innan vi kan gå iland för en dagsutflykt. På kvällen är det dags att vända hemåt igen. Med förhoppningsvis många nya intryck av en för mig obekant stad.

                                      



Här i min lilla trädgård har det hänt mycket de sista dagarna. Försommarens blommor är slut och nu tar liljor och klematis över blandat med stockrosor, borstnejlikor  och lavendel.

Nu får jag hoppas på lite regn emellanåt så att det inte blommar över för fort.



tisdag 5 juli 2011

MONSTRET

Jag fick ifrån växthuset med mig en liten planta till min trädgård den var liten och klen med bara några små bleka blad. Den planterade jag i en låda och ställde den på gräsmattan. Jag vet inte vad som hände för plötsligt började den att ge sig iväg från lådan sökte sig upp i min syren och siktade in sig på häcken utanför staketet.Bladen är nästan lika stora som rabarberblad och blommorna har storleken av en solros. Jag tänkte på sagan om Jack och bönstjälken  som växte ända upp till himlen. Min planta kommer iallafall att ockupera stora delar av häcken. Vilken växtkraft.


Små ämnen börjar på att utvecklas på stammen. Det ska fram i höst bli prydnadspumpor.


Fortsättning följer.....

söndag 3 juli 2011

MÖRKA MOLN

                      
 Ibland är det skönt att få vila blicken långt bort i horisonten och stänga av alla sina tankar.

 Så kändes det idag. Jag åkte ut till kusten och satte mig  på  en bänk vid en brygga och bara  lyssnade till vågskvalpet, vinden och måsarnas skrik. Segelbåtar var på ingång med revade segel, och fritidsfiskare samlade ihop sina fiskegrejer, städade ur sina båtar för att i sinom tid åka hem med sina fångster. 

Jag blev sittandes där ganska länge och drog in dofterna från havet  och vresrosorna  som blommade bredvid mig i strandkanten. Jag önskade  att man kunde spara bilder och förnimma dofter och plocka fram dem när novemberrusket kommer eller när februarimörkret sänker sig redan klockan tre på eftermiddagen.   

Ibland undrar jag om vi tänker på hur fantastiskt det är att få bo som vi gör här uppe i Norden.

Jag hoppas det.

fredag 1 juli 2011

SVALORNA FLYGER LÅGT




Det drar ihop sig till helg. 
Något märkligt är dock att då ofta 
solen försvinner och mörka moln tornar upp sig. En sådan dag är det idag.
Det är en klibbig värme och solen sticker elakt .
Långt bort hörs dovt muller.






Jag trotsar solen och värmen och dricker mitt kaffe ute på gräsmattan.Har laddat med ett korsord och en keps för att klara solljuset.

Gräsmattorna klippte jag igår och några av sommarblommorna har jag bundit upp. Regntunnan tömde jag och kan nu i lugn och ro invänta omslaget av vädret. Synd bara för dem som har jobbat en hel vecka och vill njuta i helgen. Det här är kanske en av fördelarna med att disponera sin tid.

Ikväll får det bli fredagsmys.