torsdag 26 juli 2012

Ett potpurri

                           
                 Känner ni också att sommaren har kommit tillbaka med besked.
                                               
                                                ÄNTLIGEN! 
                            
                        
                          Plötsligt startade trädgården om med full kraft

               Mina stockrosor slog ut på en förmiddag.  Klematisen som försiktigt     hade   börjat blomma i trädgården tryckte sina stora blommor mot fönstret på uteplatsen.


 Framför blommar en meterhög gul blomma som jag inte vet namnet på, men som matchar bra mot det blå.



På framsidan av huset har kaprifolen snärjt in sig i  klematisen  som  för ett år sedan var jämnad med marken,när de skulle måla om väggen,
men som i år är mer än tre meter hög och täckt med hundratals knoppar.

 Liljorna som jag köpte för ett år sedan och som skulle vara rosa, visade sig bli mer orange, men vad gör det. De gör sig också bra under det blå.


                                    
                               
Så nu är det bara att njuta av solen och värmen och ta in alla dofter och färger,   lägga sig tillbaka i solstolen och lyssna på svalorna.

                                         LIFE IS GOOD


 



lördag 21 juli 2012

Smått och gott i semestertider



Vi som är "lediga" hela året känner ändå av semestertiderna och smittas av alla roliga aktiviteter runtom på slätten.
Förra veckan besökte vi Rejmyre glasbruk  och fikade i de gamla brukslokalerna och gick runt och tittade på alla roliga små present- och antikaffärer. Besöket avslutade vi med lunch på det nyrenoverade Värdshuset.




 Något annat som återkommer varje sommar är den riktiga bondauktionen på Edets loge. Dit måste vi bara åka. Vi packade kaffekorg och åkte iväg. Auktionsförrättaren som har varit med under alla år klubbade snabbtoch billigt. Vi som inte skulle handla något fyllde snabbt bilen med allehanda möbler allt från stolar, tavlor till lampor. En riktigt rolig dag som avslutades med mat på terrassen hos äldsta dottern.




Efter allt regnande  hörde vi att det fanns mycket svamp i skogarna. En ny kaffekorg packades och  iväg ut på slätten. Ett stopp på måfå och en kort promenad i skogen och där.....

Ibland önskar man att man hade kameran beredd. Det var gult så långt vi kunde se, men de var fortfarande små. Vi plockade så mycket som vi orkade men lämnade mycket kvar. Det får bli ett nytt besök om några veckor.


 
 Fikapauser har det också blivit lite varstans, som hos Ragnar Dahlbergs i Gamla Linköping eller Värdshuset i Östra Husby t.ex.  
Besök i Cloettabutiken och lite loppisar har vi också hunnit med.






--------------------------------------------------


 Samtidigt går allt sin gilla gång i min lilla trädgård
Den stora klematisen framför huset börjar att slå ut och liljorna framför den står i full blom. Floxen och höstanemonerna börjar knoppas men väntar säkert ännu någon vecka.






Det är semester i trädgården också.

onsdag 11 juli 2012

Mördarsniglar och hungriga rådjur

 I år har vi inte haft någon tur i den stora trädgården. Varje kväll och morgon har vi varit på jakt efter sniglar. De har varit på grönsaker, krasseplantor och sommardahlior. fy vad trist när man kommer ut på morgonen och allt är uppätet.



 Och som om det inte skulle vara nog har vi haft besök av rådjur. En morgon kom vi ut och upptäckte att de hade ätit av de flesta rosenknopparna och de vackra blå irisarna och dagliljorna.  Det var bara att klippa ner rosorna och hoppas på att de hinner att blomma om lite senare.



Men skam den som ger sig. Nu är det sprutat med rådjursodör i rosenrabatterna sommardahliorna är omplanterade i krukor på terrassen och snigelgift är strött runt växthuset och i grönsakslandet.

 







 Det var det tråkiga, men vi njuter också av blommande chesminer och den doftande rosenhäcken nere vid vägen och att humlen har satt fart  på de nya humlestörarna.

  Växthuset börjar också ta form med tomater och kryddor. Vinrankan som vi trodde var död har kommit med stora gröna blad och blomman för dagen slingrar sig upp mot taket några centimeter varje dag.


Dagarna har varit varma och soliga och kvällarna ljumma.
Vi har kunnat äta både frukost och middag ute och lite grillat har det också blivit.

Det blir mycket äpplen i år och kanske också päron, bigarråerna har börjat rodna i trädtoppen till kråkornas förtjusning, men det blir säkert några över till oss också.




So what!       Sommaren är härlig.

måndag 2 juli 2012

Mormorsträdgården

 

Just nu är min lilla trädgård fylld av ljuvliga dofter och färger.


Krolliljorna  i vitt och rosa under köksfönstret doftar av mild vanilj. De väntar jag ivrigt på varje år. Bredvid dem börjar de gula stockrosorna att knoppas.


Runt om i rabatterna börjar liljorna att slå ut i olika färger.  Vissa med tunga orientaliska dofter som letar sig in i sovrummet framåt kvällen och  på väggen doftar min klätterros full med doftande rosa blommor.

 Den här gamla växten från förr som jag kallar "dassblomma"  i riktigt kornblått lyser upp och hälsar välkommen vid entrén


 Borstnejlikorna i rött och rosa sticker upp lite varstans i rabatterna där de har fått fröa av sig från förra året.

Shersminen står nu  i full blom med sina fantastiska rent vita blommor och bredvid den på väggen laddar en klematis i blått på att slå ut. Malvorna och akvilejorna trängs utefter väggen och ger skydd åt min lilla igelkott som är tillbaka i år igen.

Nu gäller det att fånga dagen, det som har blivit  ett så modernt uttryck.

                                           Carpe Diem