onsdag 19 september 2012

En tur på Östgötaslätten



 Nu har vi haft en vilovecka igen med små utflykter åt alla väderstreck här på slätten. Vid Bergs slussar hade den stora tystnaden infunnit sig. Allt var stängt och tillbommat, bara en flagga som vajade  för vinden och några hungriga gråsparvar som ivrigt ville vara med och få en del av munkarna som vi hade med oss till kaffet. Några utländska turister med kameror gick upp mot slussarna för att få några bra bilder med sig hem.


 

 Under veckan har vi fortsatt med tappra försök att hitta de efterlängtade kantarellerna, men icke. Däremot många andra svampar som vi inte vågade oss på att plocka utan som var vackrast där de stod.


 Under veckan åkte vi också ut till ett övergivet Arkösund som badade i sol.
Det är svårt att tänka sig att för bara några veckor sedan sprudlade det av semesterfirare som badade och njöt av de varma klipporna. Nu var vi alldeles ensamma som följe spångarna ut på de små badöarna. 


Här hade det passat bra med en kopp kaffe i solen och med utsikten över vattnet,  men allt var stängt så vi fick fortsätta in mot stan igen.



Vi hade spetsat in oss på ett besök till Aborrebergs uteservering för att fika och äta en räksmörgås på deras veranda en utav dagarna. Men ack här var alla fönsterluckor stängda och ett hänglås vittnade om att säsongen var slut. Det blev fika på stan istället.




Kontentan av det hela är att hösten har anlänt på riktigt och alla uteaktiviteter har stilla insomnat. Vill man göra små utflykter gäller det att ha eget kaffe med sig om man skulle bli sugen.


Nästa vecka blir det jobbarbyxor på för att måla den nya grunden till växthuset, plocka upp gladioluslökarna, fälla några tråkiga lönnar och köra till tippen med. Svampskogen väntar också på Värmdölandet, de har fått växa till sig några veckor nu och där finns förhoppningsvis inga hungriga vildsvin, hoppas jag.




tisdag 4 september 2012

Sommaren går mot sitt slut

          Det har inte hänt så mycket i växthuset de senaste veckorna. Vi har kunnat plocka in mogna tomater och några gurkor, lavendeln har blommat ut och vinrankan växer inte så våldsamt längre. Vi behöver inte ha solskydden nere på dagarna längre nu när det har blivit svalare. Hösten börjar göra sitt intåg.


 När säsongen är slut planerar vi att plocka ner växthuset och bygga en ny ram under den som den ska stå på, den ska bli lite högre än idag och grunden  ska målas svart.

Idag har vi blomlister på båda långsidorna och på den korta sidan.  Kanske  skulle  vi lämna en långsida tom och bara har krukor där. Dem kunde vi ta in för vintern.
    Det vore inte så dumt, vi får se. 



Det har vuxit upp enormt mycket sly runt växthuset i år efter allt regnande,mest plommonskott. Där har rådjuren gått och kalasat kunde vi se. Det har vi nu klippt ner, packat på släpkärran och kört iväg till tippen.

Ett annat projekt som var tvunget att göras innan vintern var att laga skorstenen på "lilla stugan". Knacka ner allt gammalt puts och mura om den. Det kommer säkert att bli bra. 
Själv höll jag mig på marken och klippte  ner meterhöga buskar som växte tätt runt brunnen i hörnet av den stora gräsmattan. Där ska det bli ett nytt tak över i höst och kanske att vi sätter  en belysning vid brunnen,


Annars har jakten fortsatt på alla sorters sniglar i trädgården. De lyckades till och med ta sig upp i våra gladiolus, äta sig mätta på knopparna och krypa in i en utslagen blomma och sova på maten- 

Vi gjorde några små utflykter i veckan också. Vi besökte Siggesta loppmarknad som vi lämnade efter några timmar med varsin påse i handen.  

Tyresö slottsträdgård promenerade vi igenom tillsammans med deras kelsjuka katt. Norrby trädgård tittade vi också på men den blev en besvikelse. 
Ännu en trädgård som jag har glömt namnet på åkte vi också till. Där var det riktigt fint med många roliga små uterum, porlande vatten, broar och många vackra höstblommor.f

      
                            Vi får se vad vi ska hitta på härnäst.