måndag 15 oktober 2012

Innan frosten

Det blev ingen "Indian summer" i år  med kaffe ute på stugtrappen och grillad korv....................................



 
 ...men vi kunde  i alla fall elda ännu en höst utan regn.  Hela rishögen försvann och alla gamla torra kvistar som låg i skogen blev också uppeldade, likaså syrenerna bakom växthuset sågades ner och hamnade på elden.





 


 Solen var framme lite varje dag men orkade inte värma upp så mycket. Vi märkte under veckan att träden skiftade mer och mer  i gult och rött och att termometern oroväckande dalade mot nollan.  Så en morgon var då taken vita av frost och gräsmattorna var frostiga långt fram på förmiddagen.

 
De sista rosorna slog ut under veckan och krassen klarade den kalla natten som tur var utan att vissna ner.

Gräsmattorna  blev klippta och trimmern tog det sista gräset i skogen innan löven började dala på allvar.






 I stubben efter guldregnet har dekorativa små svampar växt upp.  Där har vi också haft ett par  slingrande rosa "Blomman för dagen", men som nu har sett sina bästa dagar.




Det blev hög tid att ta ner alla äpplen som nu hade mognat. De smakade fantastiskt gott, synd bara att de i år har blivit angripna av, jag tror skorv. Vi får höra oss för om vi kan spruta de med något medel till nästa år.





I veckan gjorde vi också ett besök på Hem och villa mässan. Det är roligt att titta på lite nyheter. Alltid kan man få några tips och ideer.





torsdag 4 oktober 2012

Har ni sett herr Kantarell....


 Så var vi äntligen redo för svampskogen på Värmdölandet med stövlar och svampkorgar.


  Men först hamnade vi som så många gånger förut på Siggesta bakluckeloppis. Jag förstår inte att vi aldrig går därifrån tomhänta....




 Skogen som jag aldrig varit i förut var fantastiskt vacker med olika typer av mossor, gamla träd, högt blåbärsris och lingontuvor. Där fanns upptrampade  djurstigar som vi lätt kunde följa och som förde oss längre och längre in i skogen. På avstånd hördes båtmotorer så  vi var inte långt från vattnet förstod jag, annars var skogen tyst.

 Vi behövde inte leta så länge förrän de första svamparna dök upp utefter stigen och mer skulle det bli.

Så många gula kantareller fanns det inte kvar, men desto mer svart trumpetsvamp och höstkantareller.
Vi  fyllde korgar och plastpåsar och beredde oss på många timmars rensning när vi kom hem.(och det blev det)
Vad härligt och vad gott att ta av i vinter. Det blev många påsar som landade i frysen.

Vi lyxade också med stekt svamp till frukost, middag och kväll under veckan.  Mummmms.




 I veckan har vi börjat planera för upprustningen av växthuset. Det behöver en ny ram att stå på, några glas ska bytas ut, blomlådorna i huset ska också tömmas och det ska byggas nya lådor på en lång- och en kortsida.

Det betyder att vi måste gräva upp lavendel, rosmarin och timjan. och sätta i krukor under tiden. Vindruvan måste få stå kvar där den är.



Det som blev gjort under veckan var att ta fram nytt virke till ramen och måla det, så att det är klart att skruvas ihop när det blir så dags. 


Annars har veckan rullat på. Vi fick upp våra gladioluslökar och vi fyndade på Blomsterlandet en stor vacker rosa flox som planterades i rabatten vid "långa gången"

Nästa vecka tänkte vi elda i skogen. Det finns många gamla syrener som behöver sågas ner, och en del sly som har samlats på en hög under sommaren som vi kan elda, nu när det äntligen är tillåtet under ett par veckor. 

Det skulle kunna bli en grillad korv och kaffe i skogen när vi håller på.


Jag glömde bort att berätta att brunnen har fått ett nytt tak. Det ser riktigt fint ut från vägen.