söndag 11 augusti 2013

Några utflykter under sommaren
                                     En rundresa i midsommartid


                           Vår första tur på sommaren tog oss till Dalarna.

                     Den hade vi pratat om och planerat redan i vintras.

Första stopp på resan blev Avesta med en kaffe under äppelträden i Calle Jularbos trädgård. 
En riktig idyll med gamla arbetarbostäder och små täppor som blommade i alla försommarens färger. Husen var alla idag bebodda och hade säkert blivit moderniserade efter dagens behov.
   

      Resan fortsatte mot Falun där vi hade bokat hotell för två nätter. Gruvan var det centrala på orten, den såg man långt ifrån när man kom körande. Nedanför gruvan mot det moderna Falun och vattnet låg trånga gator omgärdade med månghundraåriga faluröda stugor. Röda hade de blivit under senare tid. När gruvan var i drift var allt svart av rök och föroreningar som låg över stan,  himlen var så förmörkad ibland att det fodrades ljus inne vissa dagar. Skönt att leva i ett annat århundrande.


 
Carl-Larsson gården som ligger några mil utanför Falun fick bli ett utflyktsmål. Laddade med kaffekorg och solstolar letade vi med kartans hjälp den lilla orten. En riktig idyll så som man förställer sig Dalarna. Sol, vatten, röda stugor och hängbjörkar. Kaffet smakade gott i solen, ja Sundborn var väl värt ett besök.
 Dalarnas museum låg i Falun. Här visades folkdräkter  från olika hörn av Dalarna, dalakonst och grafik från de kända Falugrafikerna och mycket mycket annat.

Vi lämnade Falun och fortsatte mot Rättvik. Här var det ont om husrum men Stiftsgården kunde hysa in oss. Vi besökte hemslöjdens hus som låg på sluttningen mot Siljan.  Här fanns det alla upptänkliga souvernirer av dalahästar, tillrättalagt för den kommande turistströmmen. Inget för oss.
Vi trasslade oss istället ut till Nittsjö, långt ute på landet till ingenstans här tog allmän väg slut. Vi  tog en fika i en gammal bagarstuga och letade oss sedan vidare till Dalhalla ännu längre in i skogarna.

Ett litet nöje när man reser är vad man ska äta och var. Vi åt goda frukostar på hotellen och på kvällarna hittade vi restauranger med grillat och smarriga efterrätter. Kaffestugor fanns det gott om för trevliga stopp.

Insjön blev ett stopp på hemvägen. Där tittade vi på Clas Olssonmuseet med många aha-upplevelser.I en butik bredvid fanns det andrasortering av  Delicatokakor och här fick P-E spelet och lämnade butiken med en stor kasse.

                         Kul med små avstickare från vardagen
            Nästa skulle komma att bli Uppsala. Men det är en annan historia..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar